Programa del taller d’escriptura “L’acció dramàtica”

A continuació us detallem el programa del taller d’escriptura “L’acció dramàtica” que, com sabeu, té per objectiu la creació d’un text teatral breu. La coordinació i direcció anirà a càrrec de Sergi Xirinacs.

Aquestes en seran les pautes i el procediment:

Pautes

Acció dramàtica en el text/ acció dramàtica a l’escena /·/ El conflicte com a motor / tipus de conflictes / nivells de conflicte /·/ Conflictes del personatge (portador de conflicte) // L’enfrontament / conflicte entre personatges /·/ L’emoció / reaccions emotives dels personatges /·/ Evolució del conflicte /·/ Acció no es conta (narració) / successos presents /·/ El diàleg com a base del text i l’acció /·/ Més: el pas del temps / espais evocats / singularitat del personatge / registre còmic i altres / diversos llenguatges /·/Determini de les accions físiques i joc dels elements escènics / donar eficàcia al text / funcionalitat dels recursos / complementarietats, redundàncies, contradiccions…

Procediment

El taller no s’acaba amb el text, inclou la posada en escena, d’entrada amb lectura dramatitzada, més endavant, si procedeix, muntatge.

Treballarem a partir d’una sola proposta dramàtica (un sol conflicte) comú, que triarem: tothom el mateix motiu dramàtic. Veurem la possibilitat de treballar dos textos en paral·lel.

Discutirem i definirem “drama” i els factors (pautes) dramàtics, els descobrirem, posant-nos d’acord en els conceptes.

Primer escriurem la “història”, contada (explicada); la situació de l’acció i l’evolució d’aquesta. Després ho passarem a l’acció: en llenguatge dramàtic (on es veurà bé l’especificitat del text teatral, a diferència del narratiu).
A mida que s’anirà escrivint s’hi aniran afegint factors (espai, retrats dels personatge, temps, contrastos dramàtics,conflictes confluents, precisió en els diàlegs, …) que aniran enriquint i polint el text.

Les indicacions de correcció i suggeriments els passarem per escrit (correu electrònic), de manera que les podrem discutir a la sessió. Tots els participants intervindrem en l’anàlisi de cada un dels textos, el propi i el dels altres.

A la fi, tot ha d’anar encaminat a representar el text creat. L’autor podrà formar part de la direcció (assistida) del muntatge-posada en escena, del seu treball.

La intenció és d’editar els textos, un cop corregits i polits.

Nota(**)

Es preveu mantenir una activitat estable, continuada, d’escriptura-creació teatral. Les condicions d’aquesta les fixarem entre els propis interessats.

Per inscriure-us, podeu fer-ho

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s