Ombres: el viatge d’Eneas a través de les gorges de l’Avern

El proper dissabte 18 de maig, a les 12 de la nit, tindrà lloc la primera representació de l’edició dels Clàssics a escena, Les Portes del somni: el camí a la fundació de l’Imperi.

La representació s’emmarca en la Nit dels Museus 2013 al mateix temps que es reobrirà un emplaçament emblemàtic del patrimoni romà tarragoní: la Necròpolis Paleocristiana.

L’activitat és gratuïta i oberta a tothom. El mateix espectacle es tornarà a representar a la Necròpolis, el dia 1 de juny a les 22 hores.

El recital escènic recrearà el llibre VI de l’Eneida de Virgili, on es relata la baixada d’Eneas a l’Avern, el regne dels morts.

La flota troiana arriba a les costes itàliques, concretament a Cumes, prop de Nàpols. Aquest lloc fou famós en la història de Roma per la Sibil·la, sacerdotessa d’Apol·lo a la qual acudien els romans per consultar els designis dels déus. Un cop arribats, Eneas procedeix a complir immediatament les ordres que havia rebut del seu pare i s’encamina a la cova de la Sibil·la. Després de cercar el branquilló d’or que li ha de permetre l’entrada als inferns, i de complir tots els rituals prescrits, hi davalla acompanyat de la Sibil·la. Allà s’entrevista amb el seu pare Anquises, que li revela la glòria futura de Roma.
En aquest llibre queden ben reflectides les idees religioses de Virgili i les principals creences dels romans respecte al sentit de la mort i allò que ve darrere seu; el text aporta, a més, informació detallada sobre els ritus funeraris tradicionals entre els romans.
Cal remarcar el sentit altament patriòtic de la darrera part del llibre. Anquises presenta a Eneas les ànimes que un dia s’encarnaran en els principals dirigents del poble romà, des dels avantpassats albans fins a la família d’August, i li prediu la glòria de Roma, que amb les seves lleis governarà el món”.

(Joan Bellès. Introducció a: Virgili Maró, P.: Eneida, Llibre VI, (Empúries. Barcelona, 2010. Traducció: Joan Bellès. pàg 149.)

Repartiment:

Narradores: Dolors Quintana, Antònia Sabater, Àngels Sabaté
Eneas: Agustí Farré
Anquises, Caront: Pau Gavaldà
Sibil·la: Agnès Martí, Cinta Ramon
Deífob: Sergi Xirinacs
Cor d’ànimes: Teresa Torija, Mònica Ors, Núria Gondolbeu, Montse Sans,
Carmen Gómez, Isabel Bitria

Idea, direcció i selecció de textos: Sergi Xirinacs

Producció i organització: Museu Nacional Arqueològic de Tarragona

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s