Cap a les ombres: el suïcidi de Dido

Continuen els Clàssics a escena amb la segona representació de les Les Portes del somni: el camí cap a la fundació de l’Imperi. Després d’acompanyar Eneas a través de les gorges de l’Avern, ara la protagonista és Dido, reina de Cartago.

Serà el proper divendres 31 de maig, a les 22 hores a la seu del MNAT de la plaça del Rei. L’activitat és gratuïta i oberta a tothom.

Cap a les ombres: el suïcidi de Dido, és un recital escènic del llibre IV de l’Eneida, de Virigili, ideat i dirigit per Sergi Xirinacs.

“Aquest llibre té un caràcter marcadament líric. El tema central és l’enamorament de Dido, els seus intents de retenir Eneas i la tràgica mort de la reina.Dido és un personatge de creació netament virgiliana, potser el personatge més acabat de tota la literatura llatina, comparable a les heroïnes de la tragèdia grega.

Virgili treballa a fons la transformació psicològica de Dido: la reina majestàtica que apareix en el llibre 1, sense altre perfil que el de la governant responsable del seu poble, s’humanitza progressivament per obra de l’amor i mostra els seus trets de dona, amb sentiments profunds i vehements. La manca de correspondència fa girar la seva transformació interna cap a la deshumanització fins a convertir-la en un arquetip estilitzat de la venjança; una venjança que, no podent recaure sobre Eneas, es gira contra ella mateixa i la porta al suïcidi. En centrar tota la raó de la seva existència en l’amor d’Eneas, Dido s’ha privat de qualsevol possibilitat de tornar a connectar amb la realitat i ha quedat abocada a l’autodestrucció.

El lligam amb el tema general de l’obra és el fet que Eneas ha de sacrificar els seus sentiments personals per a complir el destí que té marcat: fundar un poble poderós, continuador de la glòria de Troia, que serà l’imperi romà”.

(Joan Bellès. Introducció a: Virgili Maró, P.: Eneida, Llibre IV, (Empúries. Barcelona,
2010. Traducció: Joan Bellès. pàg 96.)

Repartimentdido-y-eneas

Dido: Arga Sentís, Isabel Bitria
Anna: Agnès Martí
Eneas: Agustí Farré
Narradors: Pau Gavaldà, Josep Mª Piñol
Músics: David Blay, violoncel; Eladi Dalmau, clavicèmbal
Idea, direcció i selecció de textos: Sergi Xirinacs

US HI ESPEREM

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s