La desfeta de Troia, protagonista de les DONES MITE d’avui

A les 21 hores al MNAT (plaça del Rei). Entrada lliure només limitada a l’aforament de la sala.

No ens hauria d’estranyar. De feia temps, l’estratègica i rica ciutat de Troia, la d’altes muralles, era cobejada pels seus veïns aqueus. El rapte, qui sap si en el fons consentit d’Helena, la dona del rei espartà Menelaos, per part de Paris, fill del rei troià Príam, va ser l’esperó, i l’excusa, per envair el reialme de Troia.

Avui hem convocat Eurípides perquè ens relati el patiment de quatre dones protagonistes i víctimes d’aquells fets mítics, narrats abans per l’èpica d’Homer. Tindrem textos de tres tragèdies euripidianes: Hècuba, les Troianes i Ifigènia a Àulida.

El rei de Micenes, Agamèmnon, comandava la flota grega, preparada per l’atac. S’estava, però, a Àulida, sense poder salpar. Els vents no els eren favorables perquè els déus, sempre imprevisibles, cruels i volubles, no veien amb bons ulls l’aventura dels grecs. Així que, a petició d’Àrtemis, Agamèmnon va haver d’oferir en sacrifici la seva filla Ifigènia; és clar que contra la voluntat de la mare, Clitemnestra, i d’ell mateix. Fins el darrer moment hi ha dubtes, mentides, penediments i enganys que arriben a involuclar el mateix Aquil·les, l’heroi més heroi de tots.

troia

El sacrifici d’Ifigènia permet que els grecs salpin l’àncora,  arribin a Troia i que comenci el penós, i famós per altra banda, setge de la ciutat, el qual va durar, segons diuen, deu anys. El rei Priam i tots els seus fills, inclòs l’heroi Hèctor, hereu del tron, hi van morir. Ja sabem que, al capdavall, Troia va ser arranada i expoliada amb ganes.

Les dones de Troia que no havien mort són ara botí de guerra. Sens dubte entre elles destaca Hècuba, la reina mare; a més de la princesa Andròmaca, l’esplèndida i fidel esposa d’Héctor, i també la inquietant Cassandra, filla d’Hècuba.

Després del parlament en què Ifigènia accepta el seu sacrifici, la representació escènica que us proposem  mostrarà el tràgic destí de les tres troianes. Sentirem les queixes i la desesperació de les vençudes mentre esperen, sobre les enderrocades muralles, encara fumejants, que els grecs se les emportin cap a les naus.

Ulisses vol quedar-se Hècuba, Neptòlem desitja Andròmaca com a concubina i Cassandra és desitjada pel mateix Agamèmnon. Aquesta, Cassandra, visionària incompresa que ja havia avisat molt abans de la tragèdia que s’emportaria Troia, vaticina el futur funest d’Agamèmnon i del casal dels àtrides.

Però això és el que podrem veure i escoltar dijous vinent. Avui tenim, dirigides per Sergi Xirinacs, a:

  • Ifigènia, interpretada per Teresa Torija
  • Hècuba, representada per Carmen Gómez
  • Andròmaca, per Duly Ramos
  • Cassandra, per Cinta Ramon

(Text elaborat per Esteve Masalles).

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s