El “Casal atrida” al cicle DONES MITE

isabel2

Us esperem avui, 18 de juny, a les 21 hores al Pretori!

Avui retrobarem episodis i personatges d’altres dues sessions. Constatarem que en el rerefons dels mites que els dramaturgs grecs més coneguts, Esquil, Sòfocles i Eurípides utilitzen, hi nia una visió del món, amb arrels religioses, a través de la qual tot excés, tota transgressió, i molt més si es mostra orgullosa i petulant, tard o d’hora és castigada pel destí o per la voluntat venjativa dels déus.

La victòria sobre Troia, els tresors conquerits, el prestigi guerrer, les heroicitats totes … porten aparellats en justa compensació posterior la desgràcia, el dolor, la mort.

Sabem que Agamèmnon, cap de l’exèrcit grec preparat per envair Troia, havia sacrificat la seva filla Ifigènia per tal que els déus permetessin a la flota salpar, varada com estava a Àulida perquè els vents no els eren favorables. Clitemnestra, dona d’Agamemnon i mare d’Ifigènia, s’oposava, de totes totes, a haver de pagar un preu tant alt per l’aventura del marit.

Sacrificada Ifigènia, o al menys així ho va semblar, perquè diuen que la van veure fugir transmutada en cèrvola,  el grecs tenien via lliure cap a Troia.

tots1Havien de transcórrer deu anys de setge. Mentrestant, Clitemnestra, resentida, ordia la seva venjança. Es va deixar seduir per Egist i va permetre que, aquest, ocupés el tron de Micenes, el tron d’Agamèmnon.

I en efecte: gairebé acabat d’arribar de Troia, Clitemnestra  i Egist l’assassinen, i de retop també maten Cassandra, la princesa troiana, reduïda a la condició de concubina,  que havia vaticinat la destrucció del casal i de la nissaga dels àtrides.

Durant set anys Egist va regnar amb Clitemnestra a Micenes. Mentre, inicada de temps –com veieu-  l’espiral repetitiva de morts i venjances, Electra i Orestes, fills d’Agamèmnon, tramen la mort de la seva mare i el seu amant.  Orestes és qui porta a terme el matricidi.

Dijous vinent, les Eumènides, les Erínies, aquelles que els romans coneixeran com a Fúries, esperits ancentrals, terribles i justiciers, voldran castigar Orestes per l’assassinat de la seva mare Clitemnestra.

(Text Esteve Masalles)

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s