100 anys de la descoberta de la Necròpolis de Tàrraco

El passat diumenge 26 de febrer, TeclaSmit Teatre vam acompanyar els actes d’inauguració del centenari de la descoberta de la Necròpolis de Tàrraco.

L’acte va començar amb els parlaments institucionals per part de la directora del Museu, Mònica Borrell, l’alcalde de la ciutat, Pau Ricomà, i la directora general del Patrimoni Cultural, Sònia Hernández. La celebració anirà acompanyada d’un programa d’actes dedicat als professionals de l’arqueologia i també a la ciutadania. Confiem que l’injecció econòmica prevista arribi a bon port, i serveixi per rehabilitar i modernitzar el monument com es mereix la seva vàlua.

Teclasmit vam aportar l’apunt teatral amb la interpretació de tres textos per viatjar cap a l’Hades, l’inframon, l’estatge dels morts.

L’estela funerària de Vinebre, conservada al MNAT, explica la dissort d’un jove soldat de la legió VI que morí a Síria. El text, de caràcter poètic, conté el lament d’una mare per la mort repentina del seu fill.

et precor ut deicas sit tibi terra levis / i prego que la terra et sigui lleugera

La interpretació del text va ser introduïda per un fragment del discurs d’alçament del general Mucià a Síria, inclòs en l’obra Històries, de Corneli Tàcit, per situar els espectadors en el context històric del segle I. La successió de l’emperador Galba va provocar ben bé una guerra civil entre els partidaris dels tres aspirants: Vitel·li, Otó, Vespasià. A Síria el general Mucià convocà les legions d’orient en favor de Vespasià. En aquest context, el nostre soldat de la sisena legió, és cridat a files, i mor en batalla.

En un segon espai, ens esperava l’Eneida, de Virgili, amb un fragment que relata la baixada d’Eneas a l’inframon. Eneas en arribar a Itàlia, fugit de Troia, visita l’Hades per trobar el seu pare Anquises. Un fragment declamat a tres veus que descriu amb detall el món de les ànimes, la llacuna Estígia i el trànsit a redós de la barca conduïda per Caront.

L’acte s’acabà amb el tast d’un banquet funerari paleocristià a càrrec de Kuan Um.

Idea, selecció de textos i direcció: Sergi Xirinacs

Intèrprets per ordre d’aparació: Enric Pérez, Isabel Bitria, Àngels Sabaté, Cinta Ramon i Xesca Arqués.

Advertisement

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s