Seguim amb més notícies

Ja té representació a Tarragona la Federació de Grups Amateurs de Teatre

La Coordinadora del Tarragonès està formada per 9 grups de la ciutat i voltants

La Federació de Grups Amateurs de Teatre de Catalunya va presentar aquest dimecres públicament la nova Coordinadora del Tarragonès, una entitat que aplega 9 grups amateurs de teatre de la comarca, dels quals 7 són de Tarragona ciutat, un de Constantí i un del Catllar. 

La intenció d’aquesta Coordinadora és promoure el teatre amateur, oferir informació i formació als grups de teatre federats i, sobretot, esdevenir una figura única i potent per representar als grups i defensar els seus interessos davant les administracions o altres organismes.

La creació de la Coordinadora “respon a la sensació de desemparament que sovint experimenten aquest tipus de grups, que veuen que només es fan activitats o cicles dirigits a grups infantils o juvenils, o directament amb grups professionals. En canvi, sovint no es té en compte als grups que, sense dedicar-se professionalment al teatre, hi tenen molt a dir, i ofereixen espectacles de qualitat que no tenen res a envejar a grups professionals”. En aquest sentit, la portaveu de la Coordinadora, Belen Gallo, fa èmfasi en que “no fem teatre amateur, simplement som grups amateurs, perquè no ens hi dediquem professionalment”. Mostra d’això és que alguns grups de la Coordinadora han guanyat fins a 6 premis en concursos a nivell nacional.

A Tarragona actualment existeix la Mostra de Teatre Jove, però està limitada a una edat màxima dels actors. Un cop superada aquesta edat, els grups amateurs ja no poden participar-hi i no tenen més opció que “buscar-se la vida”.

Vicenç Cañón, professor de teatre i director de 45 R.P.M. creu que “a Tarragona la feina dels grups és molt difícil: no tenim locals d’assaig, ni recursos, ni equips de llums, o de música o so […] sovint hem d’assajar a les nostres pròpies cases; en canvi tenim molta il•lusió i moltes idees, però quan intentem posar-les en pràctica ens adonem que ningú aposta per la cultura de base”. Albert Puñet, co-director d’Au va! Teatre afegeix: “als grups de Tarragona, ens és més fàcil trobar actuacions fora que a la nostra pròpia ciutat. Les administracions prefereixen contractar grups de fora, sense tenir en compte la qualitat dels espectacles”. Per la seva banda, Montse Sans de Tecla Smit lamenta que “al centre de la ciutat no hi ha cap Centre Cívic equipat i en condicions per poder-hi assajar”.

Una de les aspiracions de la Coordinadora és que es pogués crear una programació estable de teatre amateur, i creuen que l’obertura del Teatre Tarragona pot ajudar a descongestionar el Metropol i facilitar-los actuar-hi. També estan oberts a tot tipus de propostes, vinguin d’on vinguin. En aquest sentit, asseguren que ja tenen algunes idees i han iniciat converses amb l’Ajuntament per veure com portar-les a terme.

Segons ells, “el teatre amateur pot funcionar com a reclam, com ja passa amb la Mostra de Teatre de Pineda de Mar, que va creixent any rere any i atreu turisme, crea negoci i ha esdevingut un referent nacional, gràcies a que l’Ajuntament de Pineda hi ha apostat clarament”.

Actualment, la Coordinadora està formada per 9 grups: Teatre 8, 45 R.P.M., Tecla Smit, Ateneu, Grup de Teatre Emfapatir, Au va! Teatre, L’EnramadaNascuts de Peu en Terra i Grup de Teatre i Estudi Lluís Vives. Tanmateix, un dels objectius de la Coordinadora és seguir aglutinant grups de la zona per tenir cada cop més visibilitat i representació.

Notícia publicada al diari digital Tot Tarragona el 27 de gener de 2011

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s